Menu
Recept vegetarische paella Recept vegetarische paella

Recept vegetarische paella

  • Geplaatst: 31-5-2021
  • |
  • Bekijk meer in: Recepten

Proef de smaak van Spanje

Recept en foto's van @overetengesproken.nl

Op en top Spaans gerecht met olijfolie, rijst, tomaten en saffraan als basis. Traditioneel is paella geen hoofdgerecht maar een onderdeel van de maaltijd. De inhoud van paella pannen wordt
daarom altijd weergegeven in porties (raciones). Onderstaand recept is voor 4 porties of 2-3 personen als je het als hoofdgerecht eet.

Door te variëren met de groenten zet je steeds een anders paella op tafel. Vervang de limabonen bijvoorbeeld door kikkererwten of zwarte bonen. Geroosterde courgette, gedroogde paddestoelen, artisjokharten en eventueel wat gebakken halloumi geven de paella weer een heel andere twist.



Ga lekker aan de slag, varieer en ontdek jouw favoriete smaak.

Ingrediënten voor 4 porties *)
*) Eet je de paella als hoofdmaaltijd reken dan met 2-3 personen

• 125 gr wortel
• 125 gr doperwtjes, diepvries
• 1 kleine rode paprika
• 1 ui
1-2 theelepels knoflookpasta 
• handje verse peterselie
• blikje limabonen 
½ blikje gepelde tomaten 
• 100 gr paella rijst
• 300 ml groentebouillon
• plukje saffraan
½ theelepel gerookt paprikapoeder 
olijfolie 
Himalaya zout 
Voor de garnering:
• gesneden zwarte olijven, naar smaak 
• verse peterselie
• plakjes citroen



Aan de slag


1. Zet vooraf alle ingrediënten klaar:
• Was de wortel, snij in dunne (halve) plakjes. Naar keuze kun je de wortelschijfjes kort voorkoken om ze iets zachter te maken
• Was en snij de paprika in dunne reepjes
• Pel de ui, halveer en snij in partjes
• Hak de peterselie grof
• Leeg het blikje limabonen in een zeef of vergiet en spoel met koud water. Laat goed uitlekken.
• Schep 2 theelepels knoflookpasta in een schaaltje
• Gebruik ongeveer de helft van de tomaten en het sap uit het blikje en snij fijn
• Om de bouillon geel te kleuren breng je de groentebouillon samen met de saffraan aan de kook en zet opzij
• Weeg de rijst en de doperwtjes af

2. Schenk een lekkere laag olijfolie in een paella pan of een koekenpan (ø 28 cm ) en verwarm. Als de olie heet is voeg je de gesneden wortel, paprika en ui toe en bak gedurende een aantal minuten tot ze gaar zijn. Tip: wees niet zuinig met olijfolie. De gehele bodem moet bedekt zijn anders bakken de groenten onherroepelijk aan. Daarbij geeft olijfolie extra smaak aan de paella.

3. Voeg de knoflook, peterselie en gerookt paprikapoeder toe, roer door en voeg de tomaten toe.
Laat het vocht van de tomaten rustig verdampen.

4. Als het mengsel in de pan bijna droog is voeg je de doperwtjes, limabonen en de rijst toe. Laat voorzichtig roerend kort bakken, giet dan de bouillon erbij en roer nog een laatste keer door. Als het goed is staat alles nu onder een laag bouillon. Zo niet, voeg dan wat extra water/bouillon toe en laat 8 minuten al pruttelend doorkoken. Na 8 minuten kan de pit zachter worden gezet en laat je de rijst in nog eens 8 minuten zachtjes gaarkoken. De paella is bijna klaar als je geen bouillon meer ziet, de rijst droog is en je hoort dat de bodem van de pan zachtjes begint aan te bakken. Zet de pan met een onderzetter op tafel en laat 5 minuten rusten.
Tip: Schrik niet van het aanbakken op de bodem. Dat korstje (socarrat) hoort erbij en is volgens menig Spanjaard misschien nog wel het lekkerste deel van de paella.

5. Garneer de paella met gesneden zwarte olijven, schijfjes citroen en verse peterselie. Voor een
extra smaakvolle paella maal je er nog wat grof Himalaya zout over. Maak je maaltijd af door de paella te serveren met een lekkere salade en een schaal knapperige
pan tostado knoflook-peterselie.

Eet smakelijk!