Menu
Snijplanken Snijplanken

Snijplanken

Een snijplank is onmisbaar in de keuken van elke (amateur)chef

Elke amateur(chef) moet ten minste één goede snijplank in zijn of haar keuken hebben. Snijplanken beschermen namelijk niet alleen de keukenmessen, maar ook het keukenblad en de borden. Een snijplank maakt het dagelijkse snijwerk van groeten, fruit, vlees en vis veel gemakkelijker. Daarnaast kan een mooie snijplank op het aanrecht ook en prachtige keukendecoratie zijn. Er zijn snijplanken in allerlei soorten en maten, dus er is er altijd wel een die perfect past binnen jouw woonstijl. Landelijk, modern, natuurlijk, noem maar op!

 

Een snijplank voor iedere woonstijl

Snijplanken zijn verkrijgbaar in allerlei materialen. Houd je van een landelijke stijl? Kies dan een houten snijplank. Natuurlijke materialen horen hierin namelijk helemaal thuis. Ook een stenen snijplank past helemaal binnen deze landelijke woonstijl. Deze stijl draait geheel om het gebruik van natuurlijke materialen en een gevoel van warmte en geborgenheid creëren. Ook prachtig is om een grote snijplank te gebruiken als eyecatcher op tafel, door er kaarsen en kleine woonaccessoires op te zetten. Denk hierbij aan potjes, kleine vaasjes of zelfs kleine kunstplantjes. In een houten snijplank ontstaan wel snel krassen door het gebruik van scherpe messen, maar dat kan ook juist voor een mooie look zorgen. Let wel op dat je een houten snijplank niet zomaar in de vaatwasser stopt, want veel water en warmte kunnen ervoor zorgen dat de plank kromtrekt en zelfs barst. Laat de snijplank rechtop drogen, zodat de lucht eromheen kan circuleren.

 

Heb je een strakke keuken en houd je van modern design? Dan past een glazen snijplank misschien beter in jouw sterrenkeuken. Een modern interieur herken je aan veel licht en rechte, strakke vormen. Kleuren die vaak terugkomen zijn bruin, zwart, grijs en wit, soms gecombineerd met een accentkleur. Een glazen snijplank is mooi om altijd op het keukenblad te laten liggen. Heb je dan onverwacht een gebruikte lepel die je ergens neer wil leggen? De snijplank ligt er al op te wachten. Harde snijplanken van glas krassen nauwelijks en zijn bovendien eenvoudig schoon te maken. In tegenstelling met veel houten snijplanken, kan een glazen snijplank vaak gewoon in de vaatwasser. Helaas worden messen op een glazen snijplank wel sneller bot, omdat het zo’n hard materiaal is.

 

Ook voor een natuurlijke woonstijl zijn er passende snijplanken. Een snijplank van olijfhout past bijvoorbeeld goed bij Mediterrane sferen. In Mediterrane sferen zie je vaak veel kleuren terugkomen. Een bamboe snijplank past dan weer goed bij Oosterse sferen. Een bamboe snijplank past overigens in vele woonstijlen, dus je slaat bijna nooit de (snij)plank mis. Let ook met snijplanken van deze materialen dat je ze niet blootstelt aan heel veer water of aan te heet water. Het zou namelijk zonde zijn als het hout vervaagt, kromtrekt of zelfs scheurt na veel wasbeurten. Soms is een handwasje de beste optie voor een snijplank. Een houten snijplank droogt het beste wanneer je hem rechtop zet, dat heeft te maken met de luchtcirculatie.

 

De multifunctionele snijplank

Een snijplank gemaakt van hout, steen of glas kun je ook gebruiken op feestjes. Zo presenteer je op een mooie manier jouw Franse kaasjes of kleine hapjes. Een mooie snijplank heeft nu eenmaal een beter aanzicht dan een saai dinerbord. Bovendien is een snijplank groot genoeg om verschillende soorten hapjes op kwijt te kunnen. Soms is er zelfs nog genoeg plek over om ook sausjes, salades of kleine bakjes chips of toastjes op kwijt te kunnen.

 

Wil je een snijplank voor een zacht prijsje die vooral functioneel is? Dan kun je altijd voor een kunststof snijplank of plastic snijplank gaan. Bij een kunststof snijplank hoef je niet op te letten dat hij snel beschadigt, want op kunststof zie je niet zo snel krassen als op andere materialen. Een kunststof snijplank gaat jaren mee zonder lelijk te worden en dat is natuurlijk erg fijn. Ook kunststof snijplanken vind je in allerlei maten, groot en klein. Het fijne aan een snijplank die niet van een natuurlijk materiaal gemaakt is, maar van een kunststof is dat hij vaak wel tegen een stootje kan en dus gewoon geschikt is voor de vaatwasser. Let wel op dat je de vaatwasser niet op een wasprogramma met een te hete temperatuur zet, want dan zou het wel eens kunnen zijn dat de snijplank kromtrekt.

 

Belangrijk in elke keuken

Belangrijk in iedere keuken is dat je  voor elke voedselgroep een schone snijplank gebruikt. Je wil natuurlijk geen kruisbesmetting in jouw keuken! Gelukkig kun je elke snijplank, ongeacht het materiaal, schoonmaken met een afwasborstel, afwasmiddel en lauw, stromend water. Sommige snijplanken kunnen nu eenmaal niet tegen te veel en te heet water, zoals in een vaatwasser. Ze trekken dan krom en gaan barsten. Een snijplank droogt het beste rechtop, omdat de lucht dan rond de plank kan circuleren. Houten snijplanken blijven het langst mooi wanneer je ze regelmatig (1 tot 2 keer per maand) insmeert met olie. Dit kan uiteraard met speciale snijplank olie, maar ook zonnebloemolie of paraffineolie zijn goede vervangers.