Menu
 • Gratis afhalen en retourneren in 165 winkels
 • Gratis bezorging vanaf €35,-
 • Levertijd 1-2 werkdagen
 • Klantenbeoordeling van 9
De mooiste kerstverlichting De mooiste kerstverlichting

De mooiste kerstverlichting

Geplaatst: 17 november 2023

Alles wat je moet weten over de mooiste kerstverlichting 

De gezelligste tijd van het jaar: Kerst! Het wordt ’s ochtends pas laat licht en ’s avonds al vroeg donker. Dat vraagt om sfeervolle verlichting! Kerstverlichting in de kerstboom, voor buiten of bijvoorbeeld een mooie lichtslinger aan de muur. Ondanks dat het elk jaar terug blijft komen, blijft het stiekem toch altijd een hele klus. Heb jij al in de knoop gezeten met je lichtsnoer? Of heb je een lampjessnoer gehad die veel te kort was, terwijl hij al helemaal in je boom verwikkeld zat? Dan zijn wij er om te helpen! Wij geven antwoord op jullie meest gestelde vragen rondom kerstverlichting.

Soorten kerstverlichting

Type lamp: LED kerstverlichting of reguliere kerstverlichting?

Kerstlampjes vind je over het algemeen in twee verschillende varianten: namelijk LED en reguliere gloeilampjes. Reguliere kerstverlichting bevat over het algemeen kleine gloeilampjes die warmte en licht afgeven doordat er elektriciteit doorheen gaat. 

LED kerstverlichting is de ‘nieuwere’ variant. Hierbij wordt er enkel elektriciteit gebruikt om licht te produceren en er komt nauwelijks warmte vrij. Hierdoor verbruiken LED lampjes gemiddeld 80% minder energie dan reguliere kerstverlichting. Daarnaast is LED kerstverlichting ook veiliger dan reguliere lampjes omdat er nauwelijks warmte vrijkomt: ze zullen dus niet heet worden en knappen/doorbranden. Hierdoor gaan ze ook langer mee. 

LED is dus een duurzame keuze en veiliger dan gloeilampjes omdat ze niet warm worden. Ideaal om in de kerstboom te hangen. Het enige wat hier wel bij komt kijken is dat LED kerstverlichting in aanschafprijs duurder is dan een reguliere lichtsnoer. Wil je voor de meest duurzame en veilige kerstverlichting gaan? Dan zijn LED lampjes de beste optie. Wil je voor de goedkoopste aanschafprijs gaan? Dan kun je voor de reguliere kerstverlichting gaan.

Extra shine met clusterverlichting: hoeveel lampjes zijn er nodig?

Qua hoeveelheid lampjes aan je lichtsnoer zijn er twee opties: een reguliere lichtsnoer of clusterverlichting. Wil jij zoveel mogelijk lampjes in de kerstboom hangen? Kies dan voor kerstverlichting in een cluster. Bij clusterverlichting zijn er meerdere lampjes (gemiddeld vier keer zoveel) op elkaar geclusterd. Dit geeft een soort slingereffect in je kerstboom. Clusterverlichting wordt vaak gebruikt om vensterbanken of gevels te verlichten, omdat er meer lampjes in zitten dan in een reguliere snoer.

Praktische tips voordat je je lampjes ophangt in de boom

Hoeveel meter reguliere lampjes heb je nodig voor je kerstboom?

Beperk je de kerstverlichting alleen tot je kerstboom? Zorg dan voor de juiste hoeveelheid kerstboomlampjes. De hoeveelheid lampjes die je in de boom hangt is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je kerstboom. Je wil immers wel de boom en alle mooie versiering blijven zien. Maar hoeveel lampjes doe je in de kerstboom? En hoeveel meter kerstverlichting heb je nodig? Dit is afhankelijk van de grootte van je boom, en hoe ‘vol’ en verlicht je je boom wil hebben. We hebben daarom een handige tabel toegevoegd, zodat je precies ziet hoeveel lampjes en hoeveel meter kerstverlichting je nodig hebt voor je boom.

Hoogte kerstboom Aantal lampjes
0,5 m 50-150
1 m 150-300
1,5 m 300-600
2 m 600-1000
2,5 m 1000-1500
3 m 1500-2000

Hoeveel meter clusterverlichting heb je nodig voor je kerstboom?

Wil je wat extra verlichting in je boom zelf en ben je benieuwd hoeveel lampjes je in jouw boom nodig hebt als je kiest voor clusterverlichting? Bekijk dan het schema hieronder:

Hoogte kerstboom Aantal lampjes
0,5 m 384 cluster
1 m 576 cluster
1,5 m 1152 cluster
2 m 1152-1512 cluster    
2,5 m 1512 cluster
3 m 2016 cluster

Hoe doe je kerstverlichting in de boom?

Kerstverlichting verticaal in de boom hangen

Het verticaal ophangen van kerstboomverlichting is een trend die enkele jaren geleden helemaal hip was. Deze methode zorgt ervoor dat de boom helder schijnt omdat de lampjes beter zichtbaar zijn Ze worden namelijk minder snel door takken bedekt. Ook nog een voordeel: het is een stuk makkelijker om de kerstverlichting eruit te halen als de feestdagen over zijn! Zo ga je te werk:

 1. Test je lichtsnoer.
 2. Begin met het stekkerloze uiteinde van de lampjes bovenaan of onderaan de boom en laat de lampjes verticaal over de boom lopen.
 3. Telkens wanneer je de bovenkant of de onderkant bereikt, draai je de kerstverlichting de andere kant op zodat je een zijwaarts "S"-patroon rond de hele boom hebt.

Tip: hang glanzende ornamenten in het midden; deze weerkaatsen het licht en geven een mooie diepte aan de boom!

Kerstverlichting van boven naar beneden rondom de boom hangen

Deze manier van kerstverlichting ophangen is de meestvoorkomende van de twee. Het voordeel van het van boven naar beneden plaatsen van kerstverlichting is dat de stekker aan het einde van het snoer zit, dus dichter bij de onderkant van de boom en het stopcontact. Een ander voordeel is dat als de lampjes op zijn, het makkelijker is om ze om meer lampjes aan de onderkant toe te voegen dan aan de bovenkant van de boom. Zo ga je te werk:

 1. Test je lichtsnoer.
 2. Begin bij de top van de kerstboom en verstrengel de lampjes boven en onder de takken.
 3. Werk naar beneden en rond de boom. Hang de lampjes ook aan de achterkant op.
 4. Wanneer je de onderkant van de boom bereikt met de lichtsnoer, verberg je eventuele extra lampjes achter de boom.

Tip: Zorg ervoor dat je de lichtjes losjes om elke tak wikkelt. Zo kun je de snoer eventueel nog verplaatsen als je wat 'kalere' stukken ziet.

Creatief met kerstverlichting: niet alleen in de boom!

Kerstlampjes hoeven zeker niet beperkt te worden tot de kerstboom. Een lichtsnoer kan op heel veel manieren sfeer binnen- en buitenshuis toevoegen! Hang hem bijvoorbeeld om je bedframe, of leg er een op vensterbank of dressoir. Ook erg gezellig om je balkon, overkapping of gevel te verlichten zodat de hele buurt kan meegenieten van je kerstsfeer! Geen zin om met een lichtsnoer aan de haal te gaan? Niet getreurd! We hebben ook een hoop leuke kant-en-klare kerstverlichtingsopties voor je ter decoratie.

Kransen en guirlandes

Het leuke van kerstkransen en guirlandes is dat het nét een beetje extra kerst uitstraalt door de groene takken waarin je lichtjes kunt verweven. Dit is ook de perfecte uitkomst zijn als je niet veel ruimte hebt voor een kerstboom: toch nog een ‘dennen’ optie die je kunt versieren met ornamenten! Een krans of guirlande is trouwens niet alleen voor binnen, maar ook buiten een leuke optie, bijvoorbeeld aan je voordeur.

Verlichte kerstdecoratie

Geen zin in stekkers en snoeren, maar wel in gezellige verlichting in huis? Dat kan! We hebben namelijk ook feestelijke verlichte decoratie voor in huis met batterijen Zo is onze kerstboomlamp in verschillende kleuren en groottes te verkrijgen. Zo’n lamp staat het erg leuk op de vensterbank of dressoir. Een andere makkelijke optie is onze 3D ster decoverlichting. De kleine ‘fairy lights’ zorgen voor een echte kerstuitstraling in huis! Heb je nog een mooie vaas, stolp of voorraadpot in huis? Vul het dan met kerstballen, andere kerstversiering en kleine LED lampjes. Zet het geheel op een dressoir, op de vensterbank of op de eettafel. Helemaal in de kerstsferen en een extra eyecatcher!

Sharing = caring

Heb jij jouw kerstboom al staan en voorzien van de perfecte kerstboomverlichting? Dat willen we zien! Deel het met @xenos_nl. Vinden we leuk! Maak een mooie foto en tag #xenos of @xenos_nl in het bericht. Wie weet zie je het terug op Xenos.nl, op een van onze social media kanalen of in de nieuwsbrief. Überhaupt nog op zoek naar leuke kerstcadeaus voor mannen of vrouwen? Of leuke spellen om te doen tijdens kerst? Bekijk dan onze andere blogs!

Meer inspiratie opdoen?
DIY: macrame plantenhanger maken DIY: macrame plantenhanger maken Geplaatst op: 7 februari 2024
Tips inrichten trapkast Tips inrichten trapkast Geplaatst op: 2 januari 2024
Thuis oud en nieuw vieren Thuis oud en nieuw vieren Geplaatst op: 27 december 2023
Oud en nieuw spelletjes Oud en nieuw spelletjes Geplaatst op: 27 december 2023