Menu
Dek de perfecte kersttafel Dek de perfecte kersttafel

Dek de perfecte kersttafel

Geplaatst: 18 december 2019 | Bekijk meer in: Feest

Kersttafel dekken: tips en inspiratie

Het duurt niet lang meer: de feestdagen staan voor de deur. Natuurlijk horen daar ook de nodige voorbereidingen bij zoals het kerstdiner dat jij dit jaar organiseert voor vrienden en familie. Het menu heb je allang samengesteld en de recepten liggen al klaar. Laat kerst maar beginnen! Maar heb je al gedacht aan de perfect gedekte tafel? Lees snel verder voor de leukste inspiratie en tips om je tafel helemaal in kerstsferen te dekken.

Kies een thema bij je kersttafel

De eerste stap is het kiezen van een bepaald thema voor jouw kersttafel. Dat geeft houvast bij het decoreren. Denk bijvoorbeeld aan een kleurenpalet zoals zwart of goud. Of ga voor een bepaalde stijl zoals christmas classics. Dit zijn de trends van 2022:

Klassieke kerst: de nostalgische kerstsfeer met veel rood en kerstgroen

kerstontbijt klassiek kerstontbijt

De klassieke kerstkleuren rood en groen doen het altijd goed op de kersttafel. Combineer deze 3 kleuren dan ook voor het ultieme kerstgevoel aan tafel. Kies voor kerstrood in schaaltjes, sneeuwwit in het servies en felgroen voor de decoratie.

Scandinavisch: wit servies in combinatie met natuurlijke materialen en gouden accenten

kerstbrunch kerst brunch

Wit of lichtgrijs servies past erg mooi bij roze en goud. Daardoor krijgt je kersttafel een rustige maar toch warme sfeer. Je kunt hierbij als ondergrond een licht of juist een donker tafelkleed kiezen.

Ga voor chic: zwart in combinatie met goud

kerstdiner kersttafel

Steeds vaker wordt er voor de kleur zwart gekozen: in tafels, kozijnen en zelfs deuren.. Ook de kersttafel wordt steeds vaker donker aangekleed. Dit geeft een stijlvol effect in combinatie met gouden accenten. Wil jij een mooie zwart met goud gedekte kersttafel? Ga dan voor een zwart tafelkleed met zwart servies. Maak het af met gouden bestek en dezelfde kleur servetringen, onderbord en wat gouden kaarsen. Je kunt hier natuurlijk ook nog kleur aan toevoegen door te kiezen voor wijnrood of donkerpaars.

Mix & Match: Creëer je eigen stijl

Kun je niet kiezen tussen de verschillende stijlen of verwacht je meer gasten dan dat je servies hebt? Mix en match dan gerust verschillende serviezen met elkaar. Zo creëer je jouw eigen kerststijl aan tafel. Heb je een 4-persoons servies maar krijg je 6 personen te eten? Haal dan gemakkelijk een paar nieuwe borden, kommen en glazen. Het leuke aan mix en match is dat het helemaal niet hetzelfde hoeft te zijn. Combineer gerust verschillende stijlen met elkaar zodat het jouw unieke kersttafel wordt. Zorg wel voor eenvoud door dezelfde accentkleur te gebruiken. Bij Xenos vind je een ruim assortiment servies. Van basic witte borden tot eigentijds porselein in allerlei kleuren. Of combineer verschillende serviesseries met elkaar voor een speels effect! Vergeet het glaswerk en bestek niet. Alles moet ten slotte op en top zijn deze kerst!

kersttafel dekken

shop servies >

 

Ontdek 2 manieren om een tafelloper te gebruiken

Tafellopers zijn op 2 manieren te gebruiken, je kunt deze in het midden over de tafel leggen zodat je dat als centraal punt kunt nemen voor je kerstdecoratie.

tafelloper

Maar je kunt er ook meerdere dwars over de tafel leggen als losse stroken. Dit geeft vooral het voordeel dat je bij een grote groep geen extra placemats nodig hebt.

tafellopers

Een mooi tafelkleed kan natuurlijk niet ontbreken als basis. Ga je dit jaar voor chic? Leg dan een mooi katoenen tafelkleed op tafel. Dit straalt luxe uit! Zitten er veel kinderen aan tafel? Dan is er wat meer “knoeigevaar”. Kies dan voor een papieren variant. Bij Xenos vind je verschillende papieren tafelkleden. Na het kerstdiner gooi je het tafelkleed gewoon bij het oud papier! Handig, toch?

shop tafeltextiel >

 

Maak je kersttafel af met decoratie

Natuurlijk stijl je dit af met mooie kerstdecoratie zoals kaarsen in mooie kandelaars. Kleed de tafel extra winters aan door nepbontjes neer te leggen, zet een mooie vaas neer gevuld met lampjes en kerstballen.

Tip: Focus je met de decoratie op het midden van de tafel. Door een tafelloper of wat takken met kerstgroen in het midden van de tafel te leggen, creëer je veel meer rust dan overal een beetje. De kaarsen met kandelaren kun je afwisselen in verschillende kleuren en hoogtes om toch een speels geheel te krijgen.

Vind je alleen de tafel mooi aankleden niet genoeg? Denk dan eens aan een tafelklem. Bevestig gemakkelijk de klem aan je tafel en versier de tafelklem met mooie kerstballen, kerstverlichting en guirlandes. Zo heb je niet alleen kerst op de tafel, maar ook boven de tafel. Super sfeervol! Met deze tips van Xenos kun jij jouw kersttafel feestelijk dekken én versieren.

styling kersttafel perfecte kersttafel

De kersttafel dekken volgens de etiquette

Je hebt je thema bepaald, het juiste servies erbij gezocht en de aankleding in huis. Maar, hoe dek je nou precies die kersttafel? Dat is gelukkig super eenvoudig! Voor het juist neerleggen van het servies, het bestek en de glazen kun je een paar basis regels onthouden:

  • Werk altijd van buiten naar binnen, het bestek dat je als eerste gebruikt ligt dus aan de buitenkant
  • Messen en lepels rechts, vorken links en dessertbestek ligt boven het bord
  • Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen (dus naar het bord toe) is gericht
  • De onderkant van het bestek zijn netjes uitgelijnd

tafel dekken etiquette

Uiteraard zorg je er ook voor dat het bestek goed schoon en gepoetst is.

De borden staan van groot naar klein opgestapeld. Je begint met een mooi groot onderbord in de stijl van de tafel. Vervolgens een chique dinerbord met daarop een bord voor het voorgerecht zoals een salade of een soepkom. Je kunt ook nog een extra gebaksbordje neerzetten voor wat brood vooraf met een botermesje.

tafel dekken kerst

De glazen staan altijd rechts bovenin met van links naar rechts; het waterglas, het glas voor de witte wijn en het glas voor de rode wijn.

Het servet kun je mooi op de borden plaatsen, je kunt deze mooi vouwen of in een servetring rollen. Je kunt ook een mooi touw of lint gebruiken met bijvoorbeeld een dennentakje. Simpel en toch uniek!

kersttafel styling

Heb je een tafelschikking voor jouw gasten? Plaats dan een leuk naamkaartje zodat iedereen zijn of haar plek aan tafel gemakkelijk kan vinden. Tip: Je kunt ook met krijtstift de namen van je gasten op de glazen schrijven, dat is ook nog eens super leuk als decoratie.

Bekijk ook hoe onze ambassadrice Rebecca Denise haar tafel helemaal in kerststijl dekt.

Deel jouw kersttafel met #xenos

Organiseer jij dit jaar het kerstontbijt, kerstbrunch of kerstdiner bij jouw thuis en is jouw kersttafel tot in de puntjes gedekt? Deel een mooie kerst foto met andere Xenos fans door gebruik te maken van de hashtag #xenos of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen of op de webshop.

Meer inspiratie opdoen?
DIY: Bladeren of bloemen inlijsten  DIY: Bladeren of bloemen inlijsten Geplaatst op: 26 april 2020 Geplaatst in: DIY's, Trends & tips
Tips kerstspullen opbergen Tips kerstspullen opbergen Geplaatst op: 21 december 2022 Geplaatst in: Feest, Trends & tips
Tips om je kleding op te vouwen Tips om je kleding op te vouwen Geplaatst op: 16 december 2022 Geplaatst in: DIY's, Trends & tips
Tips inrichten trapkast Tips inrichten trapkast Geplaatst op: 15 december 2022 Geplaatst in: Trends & tips