Menu
Zelf geknoopt: macraméhanger Zelf geknoopt: macraméhanger

Zelf geknoopt: macraméhanger

  • Geplaatst: 20-10-2020
  • |
  • Bekijk meer in: DIY's

Net als @happyhandmadeliving aan de slag!

Ben jij gek op alles wat met macramé te maken heeft? Macramé is een handknooptechniek waardoor er een patroon verschijnt van de draden. Het voelt misschien een beetje jaren ’70 aan, maar macramé is helemaal terug van weggeweest. Mooie wandhangers, manden, plantenhangers of een leuke sleutelhanger: je kan het zo gek niet bedenken of het is te krijgen in macramé vorm. Hoe leuk! Wil je zelf ook aan de slag met macramé? Lees dan snel verder voor een stappenplan om zelf een macramé plantenhanger te maken! Ook laten we zien hoe je met ons DIY pakketje een sleutelhanger kan knopen.

Gek op hangend groen

Groen in huis is natuurlijk heel sfeervol, maar je plantenvriend heeft ook een mooi plekje in huis nodig om te shinen. Denk eens verder dan een saaie bloempot op tafel of op de grond; ga voor een plantenhanger! Met de DIY macramé plantenhanger knoop jij zelf in 6 stappen een gave plantenhanger. Lisanne van @happyhandmadeliving ging ook aan de slag, schreef meteen onderstaande werkbeschrijving en maakte foto’s.

Stap 1
Knip 60 cm van het koord en omwikkel de uiteindes met plakband. Knip de rest van het koord in 8 gelijke delen en omwikkel de uiteindes met plakband. Rijg de 8 koorden aan de ring en zorg weer voor gelijke uiteindes. Het eerder afgeknipte koord wikkel je vast, net onder de ring. Steek het uiteinde met een schaar in de wikkel.

Stap 2
Verdeel de koorden in 4 groepjes van 4 en herhaal stap 3 voor elk groepje.

Stap 3
Neem 1 groepje en maak op 18 cm vanaf de onderkant van de omwikkelingen een weitasknoop.

Stap 4
Knoop nog 5 weitasknopen met telkens 5 cm ruimte.

Stap 5
Werk verder met verspringende weitasknopen en verbind de 4 reeksen met een reeks van 2 weitasknopen na 8 cm tussenruimte.

Stap 6
Draai het werk in de rondte om deze toer met knopen te maken. Verwijder tot slot het plakband, pluis de uiteindes van de koorden uit en knip ze op gelijke lengte af.

Nooit meer je sleutels kwijt

Heb je de smaak helemaal te pakken? Maak dan ook leuke sleutelhangers. In het DIY pakket van Xenos zitten benodigdheden voor twee hangers. Zo kan je ook een sleutelhanger weggeven.

Stap 1
Bevestig alle draden aan de ring. Je hebt nu in totaal 12 draden aan de ring hangen. Let er op dat alle draden even lang zijn.

Stap 2
Maak met de middelste 4 draden een weitasknoop.

Stap 3
Nu ga je verder met de cordonknoop. Werk een voor een van de zijkanten naar het midden van de weitasknoop. Knoop de middelste draden aan elkaar om deze rij te sluiten. Maak daarna nog een rij cordonknopen onder de eerste rij. Knoop de middelste draden aan elkaar om de rij te sluiten. Knip als laatste de franjes in vorm en splijt de uiteinden voor een extra leuk resultaat.

Kant-en-klaar

Ben jij niet zo van het knutselen? Gelukkig vind je bij Xenos ook een grote collectie macramé producten. Van manden tot plantenhangers en spiegels.

Sharing = caring

Heb jij je plantenhanger of sleutelhanger helemaal af? Dat willen wij zien! Deel je foto met #xenos of @xenos_nl en wie weet zie je jouw foto terug op een van onze social media kanalen of webshop.