Menu
Weckpotten Weckpotten

Weckpotten

Maak eindeloos gebruik van weckpotten, in de keuken en als woondecoratie!

 

Wecken zoals oma het deed

We weten allemaal dat de appelmoes en jam van oma vroeger het lekkerst was. Neem jij het stokje over en ga je nu zelf aan de slag? Dan heb je zeker weckpotten nodig. Een weckpot is een glazen pot met een rubber aan het klepdeksel. Het rubber zorgt dat de weckpot aromadicht is wanneer je hem sluit. Daarnaast is een weckpot luchtdicht, waardoor het eten dat erin zit lekker lang vers blijft. Appelmoes en jam zijn helemaal niet moeilijk om te maken, dus je hoeft niet bang te zijn dat je grootmoeders recept verpest. Let natuurlijk wel altijd goed op je pannetje tijdens het inkoken. Natuurlijk kun je een weckpot niet alleen gebruiken om jam en appelmoes in te wecken, maar je kunt er ook andere etenswaren in vers houden. Denk bijvoorbeeld aan rijst en pasta die je in zo’n weckpot kunt stoppen. Super handig wanneer een verpakking niet in één keer op gaat. Je wil immers niet dat jouw etenswaren bederven. Er zijn zowel kleine weckpotten als grote weckpotten, dus er is altijd wel genoeg ruimte, zelfs voor lange spaghetti slierten! Weckpotten zijn daarnaast ook super leuk met elkaar te combineren. Wanneer je een paar verschillende formaten bij elkaar zet, kleed je meteen de keuken leuk en gezellig aan. Een leeg keukenblad is immers ook zo saai. Wat je ook goed kunt bewaren in een weckpot zijn kruiden. Je kunt losse kruiden in de supermark halen en die in leuke kleine weckpotjes stoppen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen verse kruiden drogen. Leuk om te doen, en je weet zeker dat er geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn! Kruiden droog je heel gemakkelijk tussen vellen papier en een gewicht, zoals een stapel boeken. Er zijn natuurlijk ook speciale apparaatjes die dit doen, die je ook gewoon zelf kunt maken met een paar houten plankjes en schroeven!

 

Weckpotten als woondecoratie

De oorspronkelijke functie van weckpotten was natuurlijk om mee te wecken, maar wanneer je een beetje creatief bent kun je er zo veel meer mee! Een inmaakpot, hoe hij ook wel eens genoemd wordt, hoeft namelijk helemaal niet in de keuken te staan. Er zijn zo veel andere leuke plekjes in huis waar een weckpotje niet misstaat. De key is natuurlijk om ze te combineren en met de juiste spullen te vullen. Eerst is het belangrijk om te kijken naar jouw woonstijl. Houd je van rustig of juist van flamboyant? Wat voor kleuren zijn de muren en wat zijn de accenten die je gebruikt? Hier moet je natuurlijk de inhoud van jouw weckpotten op afstellen. Je wil niet dat jouw leuke woondecoratie afsteekt bij de rest van het interieur toch? Verder is het leuk om te kijken naar welk seizoen het is, want het leuke van een weckpot is dat je hem elk seizoen opnieuw kunt vullen met nét even andere decoratie.

 

Je kunt een weckpot natuurlijk gewoon zonder vulling op of in de kast zetten. Een glazen weckpot is er immers in doorzichtig, groen en bruin glas, dus combineren is leuk. De meest voorkomende weckpot is echter transparant, dus is het wel zo leuk om hem op te vullen met leuke woondecoratie. Vul hem in de zomer bijvoorbeeld met een laagje zand, wat zelf geraapte schelpjes en wat maritieme details zoals een houten vis of bootje. Zo’n visje kun je bijvoorbeeld aan een touwtje aan het klepdeksel laten hangen. Ook kun je in de lente of zomer je weckpotten gebruiken als vaas of bloempot. Je kunt er echte planten en bloemen in gebruiken, maar kunstplanten misstaan ook niet. Die hoef je ook geen water te geven, dus als je geen groene vingers hebt is dit ideaal. In de herfst en winter kun je dan juist weer voor droogbloemen kiezen om jouw weckpot mee te vullen. Zo kun je met de feestdagen ook dennentakjes en kleine lampjes in de inmaakpot stoppen om het extra sfeervol te maken binnen. Met een beetje nepsneeuw is het een nóg mooier winters tafereel!

 

Weckpotten in de tuin

Tuinieren is heerlijk, vooral wanneer het zonnetje schijnt. Er is niets zo lekker als op je eigen terras zitten in een mooie tuin. Ook de tuin kan soms wat creatieve decoratie gebruiken en daar kan ook een weckpot een rol in spelen. Een weckpot kun je natuurlijk simpelweg als bloempot gebruiken, door er een kleurrijk plantje in te zetten, maar je kunt er ook iets meer werk in steken door je creatieve tuinhandschoenen aan te trekken. Je kunt een weckpot ook gebruiken om er je eigen ecosysteem in te maken. Wat je hiervoor nodig hebt is wat potgrond, kiezelstenen, kleine plantjes en eventueel mos ter decoratie. Begin met een laagje kiezels, dan een laag potgrond en tot slotte de plantjes. In de pot zitten de plantjes dan in hun eigen kleine klimaat. Het enige wat je hoeft te doen is ze af en toe water geven en elke maand de pot een kwartslag te draaien zodat het licht over de plantjes goed is verdeeld. Ook kun je van een weckpot prima tuinverlichting maken. Gebruik eens een aantal kleine weckpotjes om een lichtslinger van te maken aan een lint of touw. Wil je het gewoon een beetje gezellig maken op de tuintafel? Gebruik dan een weckfles of een aantal weckflessen in verschillende maten met losse bloemen of kleine bloembosjes in te zetten. Dit kunnen bloemen uit de bloemenwinkel zijn, maar het is ook leuk om zelf wilde bloemen te plukken en zelf een windboeket samen te stellen.

 

Weckpot kopen?

Heb jij nog een weckpot nodig? Shop bij een van onze winkels Bestel jouw favoriet eenvoudig op Xenos.nl!