Menu
  • Gratis afhalen en retourneren in 155 winkels
  • Gratis bezorging vanaf €35,-
  • Levertijd 2-4 werkdagen
  • Klantenbeoordeling van 8,8
  • Gratis aankoopbescherming
In de Japanse keuken van Proefjapan In de Japanse keuken van Proefjapan

In de Japanse keuken van Proefjapan

Geplaatst: 17 juli 2023 | Bekijk meer in: Recepten

Foto en recept van: @proefjapan

Tempura Donburi (Tendon) met dipsaus en miso soep van Proef Japan

Bij Xenos houden we van verschillende Wereldkeukens en het proeven van smaken vanover de hele wereld. Dit keer is de Japanse keuken aan de beurt. De dames van Proef Japan laten je zien hoe je Tendon met dipsaus en miso soep maakt. Ogen dicht en je waant je zo in de straten van Tokyo. 

Liefde voor Japan

Onze liefde voor Japan gaat door de maag! Zeker sinds we begonnen zijn met Proef Japan. Op onze blog laten we Nederland kennismaken met de Japanse keuken door het delen van onze favoriete recepten. Allebei gaan we het liefst eten bij een Japanse izakaya, dat is een Japans restaurant waar ze naast lekkere sake, rijstwijn, allemaal verschillende hapjes serveren. Er komt altijd wel iets wat gekookt, gebakken, gestoomd, gegrild, of gefrituurd is op tafel. Al die gerechtjes komen in de mooiste bakjes en kommetjes op tafel, een vrolijke mix & match van kleuren en patronen.

Tendon

Hoewel de Japanse keuken bekend staat om sushi zijn wij stiekem verslaafd aan de gefrituurde Japanse gerechten zoals kip karaage (Japanse gefrituurde kip), Japanse kroketten en de tempura in het recept dat we met jullie delen. Tempura is een heerlijk gerecht waarmee je flink kunt variëren en dat ook nog eens makkelijk te maken is. Haal zeevruchten, vis en/of groenten door een tempurabeslag en frituur ze. Serveer de tempura op een mooie schaal of bovenop een kom rijst. Zo’n kom rijst met daarop een gerecht heet een donburi, afgekort tot don. Vandaar de naam van dit gerecht: tendon. En om je maaltijd helemaal op z’n Japans te ervaren, serveren we er ook nog een kommetje misosoep bij.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de tendon
● 500 gram ongekookte Japanse (sushi) rijst
● 8 grote, gepelde garnalen (gamba)
● 2 koningsoesterzwammen (elk in de lengte in vieren gesneden)
● 8 middelgrote shiitake (ontdaan van hun steeltjes)
● 1 halve kleine courgette (gesneden in plakken van ongeveer 1 cm)
● 1 halve winterpeen (geschild en gesneden in plakken van ongeveer 0,5cm)
● 1 rode paprika (in 8 repen gesneden)
● 1 pakje tempura beslag
● 150-200 ml ijskoud water
● Neutrale olie om in te frituren

Voor de dipsaus
● 100 ml sojasaus
● 50 ml sushi azijn
● 50 ml water
● 2 tl suiker
● 1 el 

Voor de garnering
● 1 sushi nori vel
● 2 el witte sesamzaadjes
● 2 lente-uien

Bereidingswijze

Tendon

1. Kook de rijst volgens instructies op de verpakking.

2. Snijd de groente volgens de ingrediëntenlijst.

3. Maak aan beide kanten van de 'ronding' van de garnaal kleine sneetjes, zodat je deze recht kunt buigen zonder hem te breken.

4. Verhit je olie naar keuze tot 180°C. 

5. Dep intussen de groentes (waar nodig) en garnalen zoveel mogelijk droog. Des te meer vocht er uit de groente is, des te krokanter je tempura laagje wordt.

6. Meng het pakje tempurabeslag met ijskoud water, je wilt een iets dunner beslag dan pannenkoekenbeslag en er mogen klontjes in blijven zitten. Sterker nog, dat is alleen maar goed.

7. Haal de ingrediënten per soort door het tempurabeslag en frituur tot licht goudbruin. De wortel, courgette, en paprika hebben elk zo’n 3 minuten nodig, de garnalen en de shiitake en koningsoesterzwammen zo’n 2 minuten.

8. Laat uitlekken op een koelrek of leg op een plaat met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.

9. Tijd om te serveren! Schep de rijst in de kommen en verdeel de tempura over de kommen. Het makkelijkste kun je de 2 koningsoesterzwam stukjes in het midden zetten en de rest er tegenaan laten leunen.

10. Serveer optioneel met miso soep, dipsaus, en garnering.


Tip: Traditionele tempura heeft niet perse een hele dikke, krokante laag. Vind je dit echter wel lekker? Haal dan alle de groente en garnalen eerst door wat bloem en daarna door het tempurabeslag. Hierdoor blijft er meer plakken en krijg je een dikkere laag eromheen.

Dipsaus

1. Verhit in een pannetje de sojasaus, sushi azijn, het water, en de suiker. Haal van het vuur wanneer de suiker volledig is opgelost en het geheel begint te sudderen. Laat een paar minuten afkoelen.

2. Maal in een vijzel de witte sesamzaadjes fijn en voeg toe aan de dipsaus. Deze is nu klaar voor gebruik!

Garnering

1. Knip het nori vel in 8 repen. Stapel deze op elkaar en knip er smalle snippertjes vanaf.

2. Meng met de witte sesamzaadjes en serveer in een klein schaaltje bij de tempura, om over de rijst te strooien.

3. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en serveer op een schaaltje bij de tempura.

Een vrolijke tafel met Japans servies

Is je gerecht klaar om geserveerd te worden? Kleed je tafel dan helemaal in stijl aan. Ga voor blauw servies en combineer dit met een houten onderbord. De rijst eet je natuurlijk met stokjes. Ben je niet zo een kei in eten met stokjes, leg dan een extra lepel naast je schaaltje. Mix verschillende maten bakjes op je houten onderbord of houten plank. Kies voor een klein kommetje voor je sojasaus, een iets groter schaaltje voor je misosoep en een nog grotere kom voor je tendon, dat wordt smullen. Serveer het gerecht met een lekkere Sake in mooie indigo kopjes. 

Deel jouw Japanse Tempura Donburi met #xenos!

Heb je het recept uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!

Meer inspiratie opdoen?
Recept bubble tea Recept bubble tea Geplaatst op: 4 september 2023 Geplaatst in: Recepten
Melissa's Mexicaanse Fiesta Melissa's Mexicaanse Fiesta Geplaatst op: 17 juli 2023 Geplaatst in: Recepten
In de Italiaanse keuken van Chiara Cappellano In de Italiaanse keuken van Chiara Cappellano Geplaatst op: 17 juli 2023 Geplaatst in: Recepten
Top 10 Vaderdag cadeaus Top 10 Vaderdag cadeaus Geplaatst op: 1 juni 2023 Geplaatst in: Feest