Menu
  • Gratis afhalen en retourneren in 165 winkels
  • Gratis bezorging vanaf €35,-
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Klantenbeoordeling van 9
Recept vegetarische hamburger Recept vegetarische hamburger

Recept vegetarische hamburger

Geplaatst: 12 juni 2024

Hoe maak je vega hamburgers voor op de BBQ?

Recept en foto's van @overetengesproken.nl

Bij een bbq horen hamburgers, ook als je vegetariër bent. Er zijn volop vega hamburgers verkrijgbaar, maar het is leuker om je eigen hamburger te maken. In onderstaand recept lees je precies hoe je dat doet.

De basis van deze vega burgers bestaat uit zwarte bonen of limabonen, soepgroenten, kruimige aardappels en sojabrokken. Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan kan je eenvoudig variëren met kruiden. Denk aan tacokruiden, bruschetta kruiden of een Midden-Oosterse ras el hanoet mix.

Hou er tijdens het bakken rekening mee dat homemade vegetarische hamburgers altijd zachter van consistentie zijn dan vlees hamburgers. De structuur is wat losser waardoor ze sneller breken. Bak dus liever op een wat lagere temperatuur zodat de burgers van binnen kunnen garen en drogen. Leg de gebakken burgers op een hamburgerbroodje en leef je uit met de toppings. Beleg met plakjes kaas, gebakken uitjes, ovengedroogde tomaatjes, zoetzure groenten en diverse sauzen. Gebruik ook eens hummus als topping, erg lekker. Maak er een feestje van en geniet!

Ingrediënten voor 6 hamburgers

  • 1 blik zwarte bonen of limabonen
  • 175 gr fijne soepgroente
  • 150 gr kruimige aardappels, gekookt en afgekoeld
  • 30 gr sojabrokken
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 blokje groentebouillon
  • BBQ rub pulled pork
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Aan de slag

1. Leeg het blikje zwarte bonen in een zeef of vergiet, spoel de bonen goed af met koud water en laat uitlekken. Hoe droger, hoe beter.

2. Verkruimel het blokje groentebouillon in een schaal, giet er 300 ml kokend water op en roer goed door om de verkruimelde blokje op te lossen. Voeg de sojabrokken toe, dek de schaal af met plasticfolie en laat het 20 minuten weken.

3. Snij of hak ondertussen de soepgroente extra fijn en fruit met wat olie in een koekenpan. Laat het zachtjes garen. Tijdens het garen verdampt er flink wat vocht, dat is precies wat we willen! We hebben het nodig om te voorkomen dat de hamburgers te nat worden. De soepgroente is gaar als het geslonken én duidelijk droger is. Laat het daarna even afkoelen. 

4. Als de sojabrokken voldoende zijn geweekt, knijp je ze goed uit. Hak de brokken met een scherp mes klein tot een soort rul gebakken gehakt. Laat het afkoelen.

5. Doe de zwarte bonen, soepgroente en gehakte sojabrokken in een schaal en stamp met een pureestamper fijn. Voeg vervolgens de aardappels, paneermeel, tomatenpuree, paprikapoeder, kruiden en wat zout en peper toe en stamp tot een goed plakkende massa. Eventueel kan je de massa ook nog even met je handen kneden. Proef en breng indien nodig extra op smaak met kruiden, zout en/of peper. Vorm 6 stevige hamburgers van de massa. Leg de hamburgers tenminste een uur in de koelkast om te koelen, op te stijven en de smaken in te laten trekken.

6. Besmeer de buitenzijde van de hamburger met olijfolie en plaats het (in een klemrooster) op de barbecue. Grill de hamburgers op een laag vuurtje totdat ze helemaal gaar zijn. Tip: bakken in een koekenpan of grillpan kan natuurlijk ook.

Eet smakelijk!

De mooiste barbecues

Heb je nog geen BBQ in huis? Bekijk hieronder onze favoriete barbecues. 

Meer inspiratie opdoen?
Picknick boodschappenlijstje Picknick boodschappenlijstje Geplaatst op: 14 mei 2024
Top 10 Vaderdag cadeaus Top 10 Vaderdag cadeaus Geplaatst op: 23 mei 2024
Knutselen voor Vaderdag Knutselen voor Vaderdag Geplaatst op: 23 mei 2024
Recept: tempura donburi (tendon) Recept: tempura donburi (tendon) Geplaatst op: 2 april 2024